İnsan olmanın gereği; akıl, fikir, şuurla donatılmış. Et kemik sudan oluşan varlık olarak, diğer yaratılmışlara üstün kılınmış olmanın farklılığı ile imtihana tabi tutulmuşuz.
Hepimiz hayatımızda yaşadığımız müddetçe çeşitli imtihanlardan geçmekteyiz. Eskiden köylerimizde yaşayanlar bilir. Eskiden dedim şimdi köylerimizde yaşayanların sayısı %10’lara düştüğünden yenilerde maalesef bazı araç gereçleri bilmeyebilir. Bilmeyenler googleye sorabilir.
Ne demiştik! Eskiden köyde kullanılan araç gereçler vardı. Bunlardan aynı hammaddeden yapılan ama farklı işlevleri olanlar vardı. Mesela çoğumuzun bilmediği, bazılarımızın bilip unuttuğu, bazılarımızın hayatına hiç girmeyenler.
Gözer, kalbur ve elek. İnsanlar yaşayışları itibari ile önce gözerden sonra kalburdan daha sonra elekten geçerlerdi. Hamlıktan olgunluğa geçiş bu şekilde olurdu. Bostanın kelek olması ve sonrasında kavun olması gibi.
İnsanlarda yaşadığı ortamda iyi bir yer edinmek, sosyal statüsünü yükseltmek veya mevcudu korumak için, çeşitli imtihanlardan geçerler. Bu imtihanlar neticesi toplumda bir yer edinirler. Kimi memur, kimi amir, kimi çiftçi, kimi iş adamı kimi ise toplumu yönetmeye talip olan siyasetçi olurlar.
Her makam ve yaşam düzeninin bazı kuralları vardır. Topluma karşı her birey, insan yaşamı gereği sorumludur. Bir arada yaşamanın getirdiği bazı kurallar vardır. Bu kurallara uymak zorunluluğu vardır. Kurallara uymayanların karşısında da cezai müeyyideler vardır. Düzen bozulmasın herkes insanca yaşasın.
Toplumun önünde; topluma hizmet edenlerinde büyük mesuliyetleri vardır. Her istediğini, her dilediğini yapamama gibi.
Toplulukları yönetenlerin doğru karar almaları ve istikameti muhafaza etmeleri için yardımcıları ve istişare kaynakları vardır.
Bazı konularda yönetici kendi görüşünün aksini savunmak durumda da kalabilir. Ortak akılla alınan karar daha isabetli olur. Bir şeyi araştırıp nerde nasıl ve ne şekilde olmuş. Ortak akıl istişare mekanizması sayesinde doğruya gerçeğe en yakın şekilde bir fikir ortaya koyar.
Neticede yönetici pozisyonunda olan. Yöneticilerimiz olaylara istişareyle ortak akılla bakmalı ve yönetimi bu şekilde hayata sunmalılar.
Ferdin tek kişinin alacağı kararlar ile ortak aklın alacağı kararlar istikamet açısından çok daha ileri gitmemize ve toplumun bireylerinin birbirlerine saygı ve güvenle bakmalarına vesile olur. İnşallah