Adına filmler bile yapılan bir zamanlar okullarda okutulan 300 spartalı efsanesi adından da anlaşılacağı gibi bir efsaneden ibaret. Yunanlılar , Unutulan Türkler -Mora Katliamı yazımızdaki Avrupalıların eserlerinden de bahsedildiği gibi öyle cesur, yiğit savaşçılar da değildir.

Bu efsaneyi bir kenara bırakalım ve 800 Akıncı gerçeğine bakalım.

Çirmen Muharebesi veya diğer adıyla İkinci Meriç Muharebesi,1364 yılında yapılmış olan Sırpsındığı Muharebesi 'nde yenilen taraf olan Sırpların , Osmanlı Devleti ile Meriç kıyısındaki Çirmen yakınlarında (günümüzde Ormenio ), 26 Eylül 1371 tarihinde yapılan muharebedir.Muharebe Osmanlıların zaferiyle sonuçlanmıştır.Peki o gün ne olmuştu?

Sırp kral Jovan Uglješa, I. Murad Anadolu'dayken Edirne yönüne saldırıp Osmanlı Devleti'ni hazırlıksız yakalamak istedi. Sırp ordusunun mevcudu 70.000 kadar asker idi. Karşısına çıkan Lala Şahin Paşa yönetimindeki Osmanlı ordusu sayıca çok az, 800 kişi kadardı ancak taktiksel yönden bu kuvvet yüksek manevra kabiliyetine ve daha üstün taktiklere sahipti. Sırp ve Makedon birliklerinin ilerlemesine izin veren Osmanlı kuvvetleri, Çirmen mevkiinde geceleyin düşman ordusuna saldırdı. Ne olduğunu anlayamadan hazırlıksız yakalanan paniğe düşen düşman ordusu, hatlara sızan Osmanlı atlılarının, Sırp ve Makedon komutanlarını öldürülmesi ile darmadağın edildi. Savaş, Osmanlı Devleti'nin zaferi ile sonuçlandı. Sırp tarafı binlerce zayiat verdi ayrıca binlerce Sırp askeri kaçmak isterken Meriç nehrinde boğuldu. Muharebeden sonra Meriç Nehrinin rengi ölü Sırp askerlerinin kanlarından kırmızıya döndü. Bu zafer ile Osmanlılara Makedonya'nın yolları açıldı. Osmanlılar Drama, Kavala, Serez gibi yerleri, Yunanistan'daki belli bölgeleri de ele geçirdiler.

Makedonya'daki Sırp Prensleri, Bulgar Kralı ve Bizans İmparatoru Osmanlı hakimiyetini tanıdılar. Böylece Osmanlı'nın Balkanlardaki fetihleri kolaylaştı. Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki ilerleyişi hız kazanmış oldu.

Bu zaferden sonra Sırplar, Osmanlı Devleti'ne bağlılığını bildirmek zorunda kalmıştır.

Osmanlı tarihçilerinin bir kısmına göre, Hacı İlbey'in az bir kuvvetle kazandığı bu zaferi Lala Şahin Paşa kıskanmış ve onu zehirleterek öldürtmüştür.

İsmail Hakkı Uzunçarşılı 1364'de yapılan bu savaşın "Çirmen veya Sırpsındığı Savaşı" adı altında verdiği gibi Meriç savaşı diye de bahseder ve Osmanlı tarihlerinde Sırpsındığı adı ile geçtiğini yazar.

Uzunçarşılı, 1371'de yapılan savaşı ise "İkinci Meriç (Çirmen) Savaşı" başlığında anlatmış ve "Osmanlıların Sırpsındığı adını verdikleri savaş belki bu İkinci Çirmen Savaşı'dır; çünkü bu savaş Makedonya Sırp Kralı Vukaşin ve kardeşleriyle yapılmıştır; fakat tarihlerde iki savaş bir gösterildiği için birbirine karıştırılmıştır." diye de açıklama yapmıştır.

Yahya Kemal Beyatlı “AKINCILAR “ isimli şiirinde

“Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik

Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik .”

Şiirini boşuna yazmamıştır. Tarihi bir gerçekliğe dayanmaktadır.

İşte buradaki Bin Atlı Çirmen Savaşını kazanan 800 atlıya ithafen yazılmıştır. Efsane felan da değil tarihi gerçekliğe dayanmaktadır. Şanlı tarihimizi bilip ona sahip çıkalım.

Çocuklarımıza 300 Spartalı Efsanesini değil 800 Akıncının 70.000 Sırp’ı nasıl yendiğini anlatalım.