Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nur Çetin, Kazakistan’daki uluslararası konferansta Türk alfabesinin önemi üzerine konuşma gerçekleştirdi. Dekan Çetin, Türk alfabesinin Türk Dünyası’ndaki birlik ve işbirliğini güçlendireceğine dikkat çekti.
Kazakistan Cumhuriyeti Asfendiyarov Kazak Milli Tıp Üniversitesi’nde ‘The Potential of the State Language in the Age of Digitalization’ adlı konferansta gerçekleştirildi. Konferansın açılış oturumuna Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nur Çetin katıldı ve ‘Türk işbirliğinin gelişmesinde ortak Türk alfabesinin önemi’ konulu bildiri sundu.
KUZEYDEN GÜNEYE BİRLEŞEN BİR TÜRK DÜNYASI
Küreselleşme ve günümüz ekonomik koşulları kapsamında bir ülkenin gelişmesi ve uluslararası alanda güçlü bir aktör haline gelebilmesi için bölgesel entegrasyon süreçlerinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Nur Çetin, Türkistan’da (Orta Asya) gelişen bölgesel entegrasyon süreçlerinin doğal bir gelişim olduğunu belirtti. Çetin, bu süreçte Türklerin ortak geçmişi, ortak kültürü, ortak dini, ortak dili, ortak medeniyeti, ortak örf ve adetleri, Türk Cumhuriyetlerini birleştiren ve güçlü kılan unsurlar olduğuna dikkat çekti.
GÜÇLENEN İLİŞKİLER
Dekan Prof. Dr. Nur Çetin, Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında kabul edilen ortak Türk alfabesinin, Türk dünyasının ortak kimlik ve ortak kültür etrafında birleşmesi yolunda çok önemli bir adım olduğunu vurguladı. Ortak Türk alfabesi sayesinde Türk dünyasında bilgi alışverişinin hız kazanacağını belirten Çetin, Türk Cumhuriyetleri arasında ortak hareket imkânlarının artacağını, ekonomik bağların ve ilişkilerin güçleneceğini söyledi.
KONFERANSA YOĞUN İLGİ
Konferans, dünya çapında geniş bir katılımcı kitlesi tarafından ilgiyle takip edildi. Özellikle konferansı düzenleyen Asfendiyarov Kazak Milli Tıp Üniversitesi Uluslararası Fakültesi’ne ve yürütme kuruluna teşekkür eden Prof. Dr. Çetin, başarılarının devamını diledi.