Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nde ‘Depremle Birlikte Yaşam’ konferansı düzenlendi. Konferansta, deprem konusunda farkındalık, Kırşehir'de afet bilincinin yaygınlaştırılması, gönüllülüğün önemi ve dayanışmanın gücü masaya yatırıldı.
Kırşehir Valiliği ile Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi iş birliğinde 2 Mayıs 2025 tarihinde Ahi Evran Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonu’nda ‘Depremle Birlikte Yaşam’ konulu farkındalık konferansı verildi.

Kırşehir’de Deprem Gerçeği Konuşuldu, Gönüllülük Ve Hazırlık Vurgusu Yapıldı Konferansa Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Vali Yardımcısı Alper Balcı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Musa Özata ve Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Urtekin, Kırşehir Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) İl Müdürü Uğur Olgun, AFAD gönüllüleri, gönüllü arama kurtarma (GEA) ekibi ve Milli Eğitim Bakanlığı arama kurtarma Birimi (AKUB) üyeleri, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Kırşehir’de Deprem Gerçeği Konuşuldu, Gönüllülük Ve Hazırlık Vurgusu Yapıldı1

AFETLERİN GÖLGESİNDE DAYANIŞMA VURGUSU

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Kırşehir AFAD İl Müdürü Uğur Olgun, afetlerin sadece yıkıcı doğa olayları olmadığı, aynı zamanda toplumsal birlikteliği sağlayan bir sınav olduğuna belirtti. Geçmişte yaşanan büyük depremlerin, gönüllülüğün ve dayanışmanın toplum üzerindeki etkilerini anlatan Olgun, özellikle 6 Şubat 2023 depremlerine dikkat çekti. İl Müdürü Olgun, “Deprem her bireyi ve toplumu sınar; ancak dayanışma ve beraberlik bizleri ayakta tutar. Ülkemizdeki büyük depremler bizlere derin acılar yaşattı ama aynı zamanda nasıl ayağa kalkacağımızı da gösterdi. 1999 depremi, ülkemizin afetlere konusundaki eksikliklerini görmemize ve gönüllü arama kurtarma ekiplerinin oluşmasına öncülük etti. 6 Şubat 2023’te yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremler ise 11 ilde 13 milyondan fazla vatandaşımızın hayatını etkiledi. Bu süreçte gönüllülerin sağladığı barınma, psikolojik destek ve yardım faaliyetleri güçlü bir dayanışma örneği oluşturdu. Daha dirençli toplumlar ancak güçlü bir bilinç ve gönüllülükle mümkündür” dedi.

Kırşehir’de Deprem Gerçeği Konuşuldu, Gönüllülük Ve Hazırlık Vurgusu Yapıldı6

DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI

AFAD İl Müdürü Olgun’un konuşmasının ardından, 6 Şubat depremleri sırasında Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek’in afet bölgelerindeki çalışmaları ve ziyaretlerinden oluşan bir video gösterimi yapıldı. Gösterim sırasında salonda duygusal anlar yaşandı.

Kırşehir’de Deprem Gerçeği Konuşuldu, Gönüllülük Ve Hazırlık Vurgusu Yapıldı2

VALİ DEMİRYÜREK, AFET BİLİNCİNE VURGU YAPTI

Video gösteriminin ardından kürsüye çıkan Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, konuşma gerçekleştirdi. Vali Demiryürek, toplumun afetlere karşı bilinçli ve hazırlıklı olması gerektiğine vurguladı. Türkiye’nin aktif fay hatları üzerinde yer aldığına dikkat çekerek, depremle başa çıkmanın ancak bilinç ve iş birliğiyle mümkün olabileceğini ifade eden Vali Demiryürek, şunları söyledi:
“Deprem, Türkiye gibi aktif fay hatları üzerinde yer alan ülkeler için kaçınılmaz bir gerçekliktir. Ancak esas mesele, bu gerçekle nasıl yaşayacağımız, nasıl hazırlanacağımız ve nasıl birlikte hareket edeceğimizdir. 6 Şubat 2023’teki depremler, sadece binaları değil, hayatları da yıktı. Ancak aynı zamanda o karanlık günler, millet olarak nasıl kenetlendiğimizi ve birbirimizin yaralarını nasıl sardığımızı da gösterdi. GEA Arama Kurtarma gibi gönüllü kuruluşlar, bu süreçte insanlığa umut taşıyan kahramanlar olarak ortaya çıktı. Umut Dinçşahin nezdinde tüm GEA gönüllülerine şükranlarımı sunuyorum. Bu konferans sadece bilgi paylaşımı açısında değil, afetler karşısında yardımlaşma ve sorumluluk bilincinin toplumda yaygınlaştırılması adına büyük önem taşımaktadır.”

Kırşehir’de Deprem Gerçeği Konuşuldu, Gönüllülük Ve Hazırlık Vurgusu Yapıldı7

DİNÇŞAHİN, ACİL DURUMLARDA YAPILMASI GEREKENLERİ ANLATTI

Programın devamında, GEA Arama Kurtarma, Ekoloji ve İnsani Yardım Grubu Koordinatörü Umut Dinçşahin, GEA’nın yerel ve küresel afet müdahalelerindeki rolünü aktardı. Dinçşahin, gönüllülük esaslı organizasyonların afetlerde üstlendiği görevleri örneklerle anlattı. Eğitim faaliyetleri ve sahada edinilen deneyimlerle ilgili bilgiler de paylaşıldı. Dinçşahin, ayrıca acil durumlarda yapılması gerekenleri de katılımcılara anlattı.

Kırşehir'de üç okuldan ortak buluşma
Kırşehir'de üç okuldan ortak buluşma
İçeriği Görüntüle

Kırşehir’de Deprem Gerçeği Konuşuldu, Gönüllülük Ve Hazırlık Vurgusu Yapıldı8
Afetlere karşı toplumsal farkındalığın artırılması ve gönüllülük temelinde dayanışmanın güçlendirilmesi hedefiyle gerçekleştirilen konferans başarıyla tamamlandı.

Kırşehir’de Deprem Gerçeği Konuşuldu, Gönüllülük Ve Hazırlık Vurgusu Yapıldı9Konferansın sonunda, Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek tarafından Umut Dinçşahin’e teşekkür plaketi takdim edildi. Program, tüm katılımcıların yer aldığı toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. Program, Kırşehir’de afetlere hazırlık konusundaki farkındalığı artıran önemli bir buluşma olarak tamamlandı.

Muhabir: BURCU ÖZTÜRK