Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlenen ve ülkenin yapay zekâ stratejilerinin masaya yatırıldığı ‘Veriden Karara Ulusal Yapay Zekâ Zirvesi’ yoğun katılımla gerçekleştirildi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’ni temsilen katılan akademik heyet, yapay zekânın çok yönlü etkilerinin değerlendirildiği bu organizasyonda, hukuk, eğitim, sanayi ve ekonomi gibi başlıklar altında yapılan tartışmalara katkı sundu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tören Salonu’nda 8 Mayıs 2025 tarihinde TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un himayelerinde ‘Veriden Karara Ulusal Yapay Zekâ Zirvesi’ düzenlendi.
Türkiye’nin yapay zekâ politikalarının mevcut durumunun, gelişim alanlarının ve stratejik geleceğinin masaya yatırıldığı zirveye Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ) temsilen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Özata, Yapay Zekâ Koordinatörü Doç. Dr. Yusuf Ziya Olpak ve Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdülkerim Karadeniz katıldı.
DÖNMEZ, ZİRVENİN TÜRKİYE’NİN YAPAY ZEKÂ YOL HARİTASINA KATKI SUNACAĞINA DİKKAT ÇEKTİ
Zirvenin açılış konuşmalarını TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve TBMM Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu Başkanı Fatih Dönmez yaptı. Yapay zekânın bugün bir seçenek olmadığını ifade eden TBMM Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu Başkanı Fatih Dönmez, küresel ölçekte ekonomik rekabetin, ulusal güvenliğin, eğitim politikalarının, hukuki normların ve etik ilkelerin merkezine yerleşmiş bir zorunluluk olduğuna dikkat çekti. Ülkemizin de yapay zeka alanda en ileri teknolojiye ulaşması için çalıştıklarını ifade eden Dönmez, gerçekleştirilen bu zirvenin ortaya çıkan bilgi, öneri ve iş birliklerinin Türkiye’nin yapay zeka yol haritasına katkı sunacağını belirtti. Dözmez, katılım sağlayan tüm paydaşlara teşekkür ederek sözlerini sona erdirdi.
YAPAY ZEKÂNIN ÇOK YÖNLÜ ETKİLERİ TARTIŞILDI
Zirve kapsamında farklı disiplinlerden uzmanların katkısıyla düzenlenen oturumlarda yapay zekânın siyasetten gündelik yaşama kadar olan dönüştürücü etkileri değerlendirildi. İlk oturumda ‘Yapay Zekâ ve Siyaset’ konusu ele alınırken, devam eden oturumda ‘Yapay Zekâ Hayatımızı Nasıl Değiştirecek?’ başlığıyla teknolojinin gündelik yaşam üzerindeki etkileri masaya yatırıldı.
Sonraki oturumlarda ise ‘Yapay Zekâda Hukuki Çerçeve ve Etik Düzenlemeler’, ‘Yapay Zekânın İşgücü Piyasasındaki Etkileri ve Sektörel Uygulamaları’ ile ‘Yapay Zekâ Ekosistemi’ konularında hukuk, ekonomi ve sanayi gibi alanlarda yaşanan gelişmeler derinlemesine tartışıldı.
AKADEMİK KATKI VURGUSU
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak bu önemli organizasyonda yer almanın faydalarına dikkat çeken Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, yapay zeka alanında ulusal düzeyde yürütülen çalışmalara akademik katkı sunma ve iş birliği geliştirme açısından bu organizasyonda yer almalarının mutluluk verici olduğunu belirtti. Rektör Karahocagil, zirveye katılan değerli akademik personele teşekkür etti.