T.C. Kırşehir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından paylaşılan veriler, Türkiye’nin bazı tarım ve hayvansal ürünlerde kendine yeter seviyeye ulaştığını ortaya koydu.
Ülke genelinde bazı bitkisel ürünlerde yüzde yüzün üzerinde üretim yeterliliği sağlanırken, hayvansal ürünlerde de ciddi oranlarda üretim gerçekleşiyor.
BİTKİSEL ÜRÜNLERDE YETERLİLİK
Türkiye, fındık, kiraz, ayva, incir, keçiboynuzu ve kayısı üretiminde dünya lideri konumunda bulunuyor. Kırşehir ve çevresindeki tarım alanlarında yetiştirilen bu ürünler, ülke genelinde yeterlilik oranını yükselten başlıca etkenler arasında yer alıyor.
Ayrıca bakla (taze), bezelye (taze), biber, domates, havuç, hıyar, sarımsak, taze fasulye, lahana, kavun, karpuz, patlıcan, pırasa, limon, mandalina, portakal, çilek, dut, nar, kestane, Antep fıstığı, üzüm, elma, armut, ayva, şeftali, erik ve kiraz gibi ürünlerde de üretim yeterliliği %100’ün üzerinde gerçekleşiyor.
HAYVANSAL ÜRÜNLERDE ÜRETİM DURUMU
Hayvansal ürünlerde de Türkiye, kendine yeter bir ülke konumunda. Kırşehir’de süt üretimi yüzde 135, kırmızı et üretimi yüzde 93, tavuk eti yüzde 113, yumurta ise yüzde 114 oranında yeterlilik sağlıyor.
Bu rakamlar, Kırşehir’de hayvansal üretimin ülke genelindeki üretim trendine ciddi katkı sunduğunu gösteriyor.
KIRŞEHİR’İN TARIM VE ÜRETİME KATKISI
Kırşehir, tarımsal üretim ve hayvansal üretim açısından bölgesel önem taşıyan bir merkez olarak öne çıkıyor.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre, özellikle hububat ve meyve üretiminde sağlanan yüksek yeterlilik oranları, kentin üretim kapasitesinin ülke tarımına ciddi katkı sağladığını ortaya koyuyor.
DÜNYA LİDERİ ÜRÜNLER
Türkiye, fındık, kiraz, ayva, incir, keçiboynuzu ve kayısı üretiminde dünyada birinci sırada yer alıyor. Kırşehir’in verimli tarım alanları ve modern üretim teknikleri, ülkenin bu başarı grafiğinde etkili konumda bulunuyor.