Kızılırmak Havzası’nda yaşanan çevresel değişim ve iklim krizinin etkileri Ankara Altındağ’daki Kabakçı Konağı’nda düzenlenen özel bir toplantıyla ele alındı. Kırşehirli Dernekler Federasyonu ve Müteşebbis Gelişim Vakfı (MESVAK) iş birliğiyle düzenlenen toplantıda Kırşehir’in de aralarında bulunduğu Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırıkkale, Ankara, Aksaray, Çankırı, Çorum, Sinop ve Samsun illeri konuşuldu.

Kırşehir’de Iklim Ve Ekosistem Masaya Yatırıldı 2

KIRŞEHİR’DE KIZILIRMAK’IN GELECEĞİ DEĞERLENDİRİLDİ

Toplantının ana gündem maddesi, “İklim Değişikliğinin Kızılırmak Havzasına Etkileri ve Kırşehir’de Kızılırmak Ekosistemi” olarak belirlendi. MESVAK Akademi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekin’in sunum ve moderatörlüğünde gerçekleşen konferansa Kırşehir Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Gökçınar, MESVAK Mütevelli Heyeti Başkanı Kazım Ceylan, Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Kılıç, 25, 26 ve 27’nci dönem Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan ve Müteşebbis Gelişim Vakfı Başkanı Nurettin Konaklı katıldı.

Kırşehir’de Iklim Ve Ekosistem Masaya Yatırıldı 1“TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNE TAŞINMALI”

Toplantıda konuşan Hilmi Gökçınar, Kızılırmak’ın sadece bir nehir olmadığını, Türkiye’den doğup Türkiye’de denize dökülen ender su kaynaklarından biri olduğunu ifade ederek, “Bu su yolunun gelecekteki yıllarda yaşanması muhtemel su krizleri açısından stratejik önemde olduğunu düşünüyoruz. Kızılırmak’ı tüm Türkiye’ye gündem yapıp sonuçlarını, sebeplerini ve çözümlerini yürütmek zorundayız,” dedi.

“KIRŞEHİR SUYLA VAR OLDU”

MESVAK Mütevelli Heyeti Başkanı Kazım Ceylan ise Kırşehir’in tarih boyunca suyun, bereketin ve güvenliğin merkezi olduğunu belirtti. Ceylan, “İlk insanlar suyun olduğu yerde yaşam kurmuştur. Kırşehir de bu özelliklere sahip, bu yüzden Kızılırmak ile Kırşehir’i birlikte ele almak hayati önemdedir,” ifadelerini kullandı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR EKOSİSTEM İÇİN ACİL EYLEM PLANI ŞART

Toplantıda yapılan teknik değerlendirmelerde içme suyu koruma planlarının geliştirilmesi, atık su arıtma tesislerinin hızlandırılması ve katı atık yönetim altyapısının güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Orta vadede kirliliğin kontrol altına alınması, uzun vadede ise entegre havza yönetim modelinin uygulanması gerektiği belirtildi. Su verimliliği uygulamalarının yaygınlaştırılması, çevresel sürdürülebilirliğin temel yapı taşlarından biri olarak öne çıktı.

YOL HARİTASI ÇİZİLİYOR

Kırşehir ve çevresinin ekosistem yapısının korunması adına toplumsal katılımın artırılması, stratejik planlamaların yapılması ve yeni bir eylem planının hazırlanması gerektiği belirtildi. Katılımcılar, Kızılırmak Havzası’nın sadece doğal bir kaynak değil, aynı zamanda gelecek nesiller için korunması gereken bir yaşam alanı olduğunu ifade etti.

Bayram öncesi b*çakçıda yoğunluk tavan yaptı
Bayram öncesi b*çakçıda yoğunluk tavan yaptı
İçeriği Görüntüle

Muhabir: ZELİHA KARAYEL