Eğitim

Kampüste adalet konuşuldu, Menteş öğrencilerle buluştu

Anayasa Mahkemesi Üyesi Selahaddin Menteş, Kırşehir’de genç zihinlere yargının derinliklerini aktardı.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, hukuk dünyasının en üst makamlarından birini ağırladı. Anayasa Mahkemesi Üyesi Selahaddin Menteş’in katılımıyla gerçekleşen konferans, öğrencilere adaletin işleyişine dair derin bir pencere açtı.


Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 5 Mayıs 2025 tarihinde ‘Adaletin Zirvesinde Bir Kariyer – Anayasa Mahkemesi Deneyimleri’ konferansı düzenlendi. Konferansta hukuk sisteminin en önemli temsilcilerinden Anayasa Mahkemesi Üyesi Selahaddin Menteş ağırlandı. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonu’nda düzenlenen programa; Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Öner, Adalet Komisyonu Başkanı Yusuf Peker, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Baro Başkanı Av. İsa Dağıstan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Musa Özata ve Prof. Dr. Ali Güneş, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin İlter, akademisyenler, idari personeller ve çok sayıda öğrenci katıldı.

KONFERANS ÖNCESİNDE FİKİR ALIŞVERİŞİ YAPILDI

Program öncesi Anayasa Mahkemesi Üyesi Selahaddin Menteş, AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Öner, Adalet Komisyonu Başkanı Yusuf Peker ve beraberindekiler Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’i makamında ziyaret etti. Görüşmede Türkiye’nin yargı sistemi ve üniversitenin çalışmaları üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu.

KARAHOCAGİL’DEN AHİLİK VURGUSU

Programın açılışında konuşan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Ahilik kültürüne vurgu yaptı. Ahi Evran-ı Veli’nin adını taşıyan ve Ahiliğin izinde bilim sanat mottosuyla eğitim öğretim faaliyetlerini yürüten bir yükseköğretim kurumu olduklarını bildiren Rektör Karahocagil, mesleki eğitim verilirken Ahilik temelli usta-çırak ilişkisini çok önemsediklerine dikkat çekti. Rektör Karahocagil, bu kapsamda meslek büyüklerini Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak misafir ederek onları öğrencilerle buluşturduklarını ifade ederek, “Çünkü mesleğin duayeni ve mesleğin piri olarak kabul ettiğimiz misafirlerimiz, öğrencilerimiz için Ahilik teşkilatında yol haritası olarak bilinen yılların tecrübesini bir çırpıda öğrencilerimize aktarabilen teorik bilginin yanında pratik uygulama alanlarının beceri ve tecrübesini taşıyan Ahilikte işini en iyi şekilde yapmak anlamına gelen ihsan bakanlığını temsil eden rol model insanlardır. Bu vesile ile bundan sonra mümkün olduğu kadar mesleğin zirvesindeki büyüklerimizi bu tür programlarla üniversitemizde misafir edeceğiz” dedi.

Rektör Karahocagil, sözlerini programın hazırlanmasında ve organizasyonunda emeği geçen herkese teşekkür ederek, programın öğrencilere katkı sağlayacağına inandığını söylerek sona erdirdi.

VALİ DEMİRYÜREK, “HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ, BAĞIMSIZ YARGI VE ADİL YARGILAMA SÜRECİ, DEMOKRATİK BİR YÖNETİM OLMAZSA OLMAZLARDIR”

Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek ise konferansta yapığı konuşmada, adaletin toplumlar için hayati bir unsur olduğunu vurguladı. Toplumların huzur ve güven içinde yaşayabilmesinin adaletin sağlıklı bir şekilde işlemesine bağlı olduğunu söyleyen Vali Murat Sefa Demiryürek, adaletin birey hakkının korunması, hukuk önünde eşitlik ilkesinin hayata geçirilmesi ve kutsal barışı temsil etmesi açısından vazgeçilmez bir değer olduğuna dikkat çekti. Vali Demiryürek, bireylerin kendini güvende hissettiği, haklarını özgürce arayabildiği, adil ve tarafsız bir yargı sistemine sahip toplumlarda geleceğe dair daha güçlü kararlar alındığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:
“Bu vesile ile hukukun üstünlüğü, bağımsız yargı ve adil yargılama süreci, demokratik bir yönetim olmazsa olmazlardır. Ülkemizde temel hakların güvence altına alınabilmesi açısından en önemli kurumlarından biri olan Anayasa Mahkemesi, anayasanın üstünlüğünü, yasaların anayasaya uygunluğunu denetleyen veya bireysel başvurularda vatandaşların temel haklarını güvence altına alan en yüksek yargı organıdır. 1961 Anayasası ile kurulan ve 1982 Anayasayı ile görev alanı daha da genişletilen bu kurum yargı sisteminin sürekliliği açısından kritik bir rol üstlenmektedir.”

DEMİRYÜREK, KONFERANSIN ÖĞRENCİLERİN GELİŞİMİNE KATKI SUNACAĞINI BELİRTTİ

Vali Demiryürek, düzenlenen konferans ile Anayasa Mahkemesi’nin çalışma esaslarını, işleyişlerini ve hukuk sistemlerindeki yerini daha yakından tanıma fırsatı bulacaklarını ifade etti.
Konferansın Türkiye’nin geleceğine yön verecek öğrencilerin bu alanda kendilerini geliştirmelerine katkı sağlayacağına inandığına değinen Vali Demiryürek, “Hangi mesleği icra edersek edelim adalet, eşitlik ve hakkaniyet gibi değerleri yaşamımızdan asla çıkarmamalı ve her anımızda yaşatmalıyız” dedi.
Vali Murat Sefa Demiryürek, sözlerini deneyim ve tecrübeleri ile gençlerin geleceğine ışık tutacak olan Anayasa Mahkemesi Üyesi Selahattin Menteş başta olmak üzere programa katılan ve programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek sonlandırdı.

MENTEŞ, ANAYASA MAHKEMESİ’NİN ÇALIŞMA ESASLARINI, İŞLEYİŞİNİ DERİNLEMESİNE ANLATTI

Konferansa konuşmacı olarak katılan Anayasa Mahkemesi Üyesi Selahaddin Menteş, Anayasa Mahkemesi'nin çalışma esaslarını, işleyişini ve hukuk sistemindeki yerini anlattı. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru süreci hakkında kapsamlı bilgiler veren Menteş, Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyeden oluştuğunu ifade etti. Kanunların denetlenmesi açısından Anayasa Mahkemesi’nin önemli bir katkısı olduğunu belirten Menteş, konferansa katılanlara sürecin işleyişi hakkında kapsamlı bilgiler verdi.

Konferansın ardından, moderatörlüğünü Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Emine Şener’in yaptığı söyleşi bölümüne geçildi. Menteş, Anayasa Mahkemesi Üyeliğindeki tecrübe ve deneyimlerini öğrencilerle paylaş ve öğrenciler, Menteş’e doğrudan sorular yönelterek bire bir etkileşim kurdu. Hukuk kariyerine dair yönlendirici bilgiler alan öğrenciler, deneyim aktarımından faydalandı.

AHİ SANCAĞI TAKDİM EDİLDİ

Program sonunda Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil tarafından Anayasa Mahkemesi Üyesi Selahaddin Menteş’e Ahi Sancağı takdim edildi. Katılımcılar ile birlikte çekilen hatıra fotoğrafıyla etkinlik sona erdi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, yargının zirvesinden gelen tecrübeli ismi üniversite atmosferine taşıyarak anlamlı bir buluşmaya sahne oldu.