Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindeki Temsil Heyeti üyelerinin, milli mücadele ruhunu tüm Anadolu'ya yaymak amacıyla Ankara'ya giderken, 24 Aralık 1919 tarihinde Kırşehir'e gelişlerinin 103. Yılı nedeniyle Kırşehir Belediyesi tarafından, 24 Aralık 2022 Cumartesi günü saat 13.00’da Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde “Atatürk’ün Kırşehir’e Gelişi” konulu bir söyleşi programı gerçekleştirilecek.

Kırşehir basınının ilk ve gerçek duayeni, ilk Kırşehir Tarihi'nin yazarı, alfabemize “ş” harfini kazandıran Cumhuriyet aydını, 1926 yılında İstiklâl Madalyası sahibi Cevat Hakkı Tarım’ın torunu Yazar İsmail Tokalak ile Kırşehir Abdulkadir Özcan İmam Hatip Lisesi Tarih Öğretmeni Recai Yağmur’un katılacakları “Atatürk’ün Kırşehir’e Gelişi” söyleşide konuşmacılar Kırşehir tarihine ışık tutacaklar.

Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, 24 Aralık 2022 Cumartesi günü saat 13.00’da Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde “Atatürk’ün Kırşehir’e Gelişi” konulu söyleşi programı ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında şunları ifade etti:

“Anadolu halkının birlik ve beraberlik ruhunu perçinleştirmek, direniş ve kurtuluş ruhunu tüm Anadolu’ya yaymak amacıyla, Kurtuluş Mücadelesine önderlik eden Heyet-i Temsiliye Başkanı Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının kongreler sürecinin ardından Anadolu’da karargâh olarak seçtikleri Ankara’ya geçerken 24 Aralık 1919 tarihinde Kırşehir’e geldikleri gün olan 24 Aralık 1919’un 103. yıl dönümünde, Kırşehir Belediyesi olarak böylesine anlamlı bir söyleşi programını gerçekleştirerek, Kırşehir’in Ulusal Kurtuluş Mücadelesi yıllarında üstlenmiş olduğu sorumluluğun ve o günlerde yaşananların bizlere hatırlatılması büyük önem arz ediyor.

Yayınlamış olduğu sayısız eserle birlikte, önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan “Kırşehir Tarihi ve Cevat hakkı Tarım” adlı kitabının da yazarı olan Sayın İsmail Tokalak ile ilimiz Abdulkadir Özcan İmam Hatip Lisesi Tarih Öğretmeni Sayın Recai Yağmur’un katkı sunacakları “Atatürk’ün Kırşehir’e Gelişi” konulu söyleşi programına tüm Kırşehirli hemşehrilerimizi bekliyorum.”

İSMAİL TOKALAK

1953 Bafra doğumlu olan İsmail Tokalak, İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’ni 1979 yılında, Londra Üniversitesi (S.O.A.S) Ekonomi Bölümü’nü 1998 yılında bitirdi. 1980 yılından itibaren çeşitli konularda araştırmalar yapıyor. İstanbul da Üniversiteyi bitirdikten sonra Ocak 1979'da Londra'ya gitti. 1982 yılında Türkiye'ye dönüp askerliğini yaptı. Bir süre otel turizm sektöründen çalışıp otel işlettikten sonra 1988'de evlenip Londra’ya gitti. İngiltere’ye Türkiye’den çorap ithal etmeye başladı. Bir süre sonra Bayrampaşa'da yalnız ihracata dönük bir çorap fabrikası kurdu. Aynı zamanda Londra Üniversitesi Ekonomi bölümünü bitirdi. 50 yaşına kadar Londra'da amatör kümede futbol oynadı ve bugünde halı sahada futbola devam ediyor. 1989 Melisa 1992 Aran isminde bir kızı ve oğlu var. 1970'lerin başından 20'li yaşlarından itibaren devamlı değişik konularda okuyup notlar alan İsmail Tokalak elinde uzun yıllar sonucu biriken notları konularına göre ayırarak ilk kitabı Bizans- Osmanlı Sentezi'ni 2006 yılında yazdı. 2018 yılına kitapları 15 sayısına ulaştı. Aslında kitapların başlangıç noktasının 40 yıldan fazla bir zaman sürecine uzanan birikimi var. Tokalak 2010 yılından itibaren artık çoğunlukla İstanbul'da ikamet ediyor. Ülkemizdeki yalnız sağlıklı gıda değil tarımsal sorunlarıyla da ilgileniyor.

Bir taraftan kitap yazarken ülkenin tarım konusunda önünü açabilecek alternatif tarımsal ürünler üzerinde de çalışıyor. En az iki cilt olacak bir tarım kitabını da hazırlıyor. Bu kitaptan önce şu anda doğanın katliamının, yüksek teknolojinin yapay zekanın insanların aşırı tüketiminin duyarsızlığının insanlığı yakın gelecekte nereye götüreceği konusunda elinde bitirmek üzere olduğu bir kitap var.

İsmail Tokalak 2014/15 yılından itibaren Türkiye'de ekimi 19 bölgede yasal olan Sanayi (erkek) keneviri üzerinde çalışmalar yapıp çıktığı televizyon programlarında ve konferanslarında Türk halkının ve yöneticilerin fazla bilmediği bu konuya dikkat çekmeye çalışıyor. Sanayi kenevirinden dönüşümlü plastiğin ham maddesi olan biyo-polimer, ilaç, inşaat malzemesi, tekstil ürünleri dahil 20 binden fazla doğa ile uyumlu sanayi ürünü elde edebilmek mümkün. İsmail Tokalak bu konu üzerinde beraber çalıştığı birkaç ekip arkadaşıyla beraber Avrupa Sanayi Keneviri Derneği'nin de üyesi. Ayrıca ilk defa bir Sanayi Keneviri Platformu oluşturuldu. 13 Ocak 2018 günü iş adamlarının, bu konuyla ilgili akademisyenlerin katıldığı bulunduğu İsmail Tokalak'ın yönettiği Türkiye’de ilk sivil insiyatifin oluşturulduğu Sanayi Keneviri Formu düzenlendi.

Yazarın Eserleri:

1. Bizans-Osmanlı Sentezi, 2006; 2 . Baskı 2016.

2. Dünyayı Yönetenler ve Sistemleri, 2008; Gözden Geçirilmiş 2. Baskı 2017

3. Dünyada Gıda ve İlaç Terörü, 2010.

4. Küreselleşme Kıskancında Türk Tarımı, 2010.

5. İslam Ülkeleri Neden Geri Kaldı?, 2011.

6. Paranın İmparatorları, 2014 2. Baskı 2016.

7. Dünyada Gıda Terörü, 2014.

8. Dünyada İlaç ve Kimya Terörü, 2014.

9. Futbol Dünyasında Soygun ve Sömürü, 2015.

10. Kurumlarıyla ve Oyunlarıyla Küresel Sömürü, 1. ve 2. Baskı 2016.

11. Kapitalizmin Soygun Düzeni, 1. ve 2. Baskı 2016.

12. Korku İmparatorluğu, 2016.

13. Ahilik, Bektaşilik ve Mevleviliğin Kökenleri, 2017

14. Geri Kalmışlık ve Terör, 2017.

15. Üst Akıl Denen Acımasız Düzenin Analizi 2018

RECAİ YAĞMUR

1981 Kırşehir 'in Mucur ilçesinde doğdu. İlk orta ve lise eğitimimi Kırşehir'de tamamladı.

Lisans eğitimini Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Bölümü’nde; Yüksek Lisans eğitimini ise aynı üniversitenin Tarih Eğitimi alanında yaptı.

Halen Abdulkadir Özcan İman Hatip Lisesi’nde tarih öğretmeni olarak görev yapmaktadır.

10 Kasım, 24 Aralık Atatürk'ün Kırşehir’e Gelişi, 18 Mart Çanakkale Zaferi, 30 Ağustos Zaferi vb. konularda birçok sempozyum ve konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Evli olup Hilal Cemre ve Miray isimde iki kız çocuk babasıdır.

Yazarın Eseri:

Mustafa Kemal Atatürk ve Kırşehir, 2022

Muhabir: Haber Merkezi