Yılbaşı gecesi beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Kırşehir’in Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülinaz Gürsoy, yılbaşı gecesi ve sonraki günler için beslenme önerisinde bulundu.
Yeni bir yıla hazırlanırken, hedefler, hayaller, yapılacaklar listeleri planlanır. Bu maddeler de sağlıklı olmak ve kilo vermek mutlaka bulunur. Yeni başlangıçlara duyulan heyecanı, aile ve sevdikleriyle kalabalık ve zengin sofralarda paylaşmanın yılın son gününün olmazsa olmazı olduğuna dikkat çeken Kırşehir’in Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülinaz Gürsoy, Bu sofralarda, yiyeceklerden önce sohbet etmeyi, andan keyif almayı odak noktası haline getirmenin geceyi daha eğlenceli hale getireceğini söyledi.
Özel günlerde yenilen gıdalara yasak ve kısıtlamalar yerine ölçülü olmayı ön planda tutmanın püf noktası olduğunu dile getiren Diyetisyen Gürsoy, Daha hafif ve zinde yılbaşı sabahına uyanmak için dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.
"Su tüketin"
Yılbaşı günü, ertesi günü ve yıl boyunca yeterli miktarda su tüketmenin sağlıklı bir vücut açısından çok önemli olduğunu belirten Diyetisyen Gülinaz Gürsoy, bunun birinci kural olduğunu vurguladı.
'TOKLUK' hissi duyulduğunda daha fazlasını yemeğe zorlanılmaması gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Gürsoy, "Gün içinde öğün atlayıp kendinizi akşam yemeğine saklamak normal porsiyonlarınızdan çok daha fazlasını yemenize neden olacaktır. Güne protein ve sebzeden zengin bir kahvaltı ederek başlamak ve gün içinde düşük karbonhidratlı beslenmek akşam yemeğinde daha sakin beslenmenizi sağlayacaktır. Yemeğe çok aç oturmayın ve yavaş yemek yemeye özen gösterin. Bu tokluk hissinizi duymanızı kolaylaştıracaktır. Yemeğe çorba ve salata tüketerek başlamak midenizin daha rahat olmasına ve daha ağır yiyecekleri kontrollü yemenize yardımcı olur. Ana yemeğin yanında tükettiğiniz karbonhidratı tadımlık ölçüsünde bırakmak diğer güzel yiyeceklerinde tadına bakmanız için tabağınızda ve midenizde yer bırakır" ifadelerine yer verdi.
Meze tercihlerinin kızartma olmayanlardan yana kullanılması ve yiyeceği kadarının tabağa koyulması gerektiğini aktaran Kırşehir’in Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülinaz Gürsoy, ayrıca geç saatlere kalan tatlı, meyve ve kuruyemiş faslında doyum noktasında “HAYIR” diyebilmenin gece rahat etmeyi sağlayacak en önemli faktörlerden olduğunu söyledi.
Alkol tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğine değinen Diyetisyen Gürsoy, kalorisi dışında en büyük olumsuzluğun alkol alınan gece ve sonrasındaki 24 saat vücuttaki sıvı kaybı olduğunu aktardı.
Ertesi gün baş ağrısı çekilmemesi için de 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğine vurgu yapan Gürsoy, "Hareketli olmak! Dans etmek hem ruhunuza hem bedeninize hafiflik getirecektir" dedi.
"Yılın ilk gününde ne yapmalıyız?"
Yılın ilk gününde ve kalan her gününde yapılacaklara ilişkin de açıklamalarda bulunan Diyetisyen Gülinaz Gürsoy, "Sağlıklı beslenmeye başlangıç için öncelikle buzdolabınızı mevsim sebze ve meyveleri ile donatıp daha renkli ve doğal beslenmeye gayret edebilirsiniz. Ne kadar farklı renk o kadar farklı antioksidan! Atıştırarak geçiştirmeyin! Öğün saatlerinizi belirleyip (öğünler arası ortalama 3-4 saat olmalı), bunların dışına çıkmadan daha tok ve aynı zamanda hafiflik hissetmeniz mümkün. Az hareket hiç hareketten iyidir! Yürüyüşe çıkmak, merdivenleri kullanmak, yolunuzu uzatmak bile adım sayınızı arttırarak hareketsizlikten kurtaracaktır. Alternatifi olmayan bir içecek olan yeterince SU tüketmek zorundayız. Şeker ve işlenmiş/paketli gıdalardan uzak durmak gelecek yıllarda sağlığınız adına iyi bir yatırım olacaktır" şeklinde açıklamada bulundu.
Alkolden ve ağır yemeklerden sonra hafif bir öğün tercih etmek isteyenler için evde yapılacak kolay içecek tarifi veren Diyetisyen Gürsoy, herkese mutlu ve sağlıklı bir yıl diledi.
Metabolizmam ve karaciğerimde yeni yıl motivasyonuna ayak uydursun diyenlerin ½ pancar, 1 avuç dolusu ıspanak ve maydanoz, 1 yeşil elma, ½ limon, Su kullanarak motivasyon içeceği yapılabileceğini aktaran Gürsoy, tüm malzemelerin blender aracılığı ile çırpılarak güzel bir karışım elde edilebileceğini ifade etti.