Yaşam

Yayla Kavunu Ata Tohumuyla Yaşıyor

Yayla kavunu için hasat şenliği düzenlendi.

Abone Ol

Muğla’nın Menteşe ilçesindeki Karabağlar Yaylası, yetiştirdiği ‘Yayla Kavunu’ için düzenlenen hasat şenliğiyle renklendi. Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Seyfettin Baydar, şenlikte üreticilerle bir araya gelerek, ata tohumlarının korunması ve yöresel lezzetlerin yaşatılması çalışmalarına dikkat çekti.

İl Müdürü Baydar, Karabağlar yaylasında yetişen kavunun coğrafi işaret belgesi alma sürecinin sürdüğünü belirterek, Yayla Kavunu’nun hem eşsiz lezzeti, hem de kış boyunca dayanıklılığı ile hak ettiği ilgiyi görmesi gerektiğini ifade etti.

Tütün üretiminin azalmasıyla birlikte yaylada yeniden canlanan geleneksel tarım ürünlerinin önemine değinen Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Baydar, "Burası özel bir coğrafya. Yüz yıllardır devam eden bu üretim döngüsü, bölgenin kültürünü ve tarımsal kimliğini yansıtıyor. Biz de üreticimizin yanında olmaya devam ediyoruz" dedi.

Kavun Üreticisi Mehmet Dural ise bu üretimin dede mesleği olduğunu belirterek, her yıl yaklaşık 60 dönüm alanda ekim yaptığını söyledi. Dural, "Yayla Kavunu, Pıtrak ve Paris çeşitlerini ekiyoruz. Vatandaşımız da biz de memnunuz. Tarım İl Müdürlüğü’nün teşvikleriyle üretime devam ediyoruz. Allah razı olsun" ifadelerini kullandı.