Eğitim

Türkiye’nin ilk yiyecek içecek ortaokulu Kırşehir’de açılıyor

Kırşehir’de 2025-2026’da Türkiye’nin ilk yiyecek içecek ortaokulu açılıyor. Öğrencilere ücretsiz yemek, ulaşım ve kıyafet desteği sağlanacak, geleceğin gastronomi uzmanları Kırşehir’den yetişecek.

Loading...

Kırşehir’de 2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı ile birlikte mesleki eğitimde önemli bir yenilik başlıyor. Türkiye’nin yiyecek içecek hizmetleri alanındaki ilk ortaokulu, TOKİ Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde hayata geçiriliyor. Okulda öğrencilere ücretsiz yemek, ulaşım ve kıyafet desteği sağlanacak.

Kırşehir, mesleki eğitime farklı bir boyut kazandırıyor. TOKİ Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde kurulan ortaokul, yiyecek içecek hizmetleri alanında Türkiye’de ilk kez öğrenci kabul edecek. Ortaokul düzeyinde gastronomi ve turizm eğitimi verilecek olması, şehri eğitim alanında öne çıkarıyor.

Öğrencilerin yemek, ulaşım ve kıyafet ihtiyaçları okul tarafından karşılanacak. Öğle yemekleri pansiyonda verilecek ve her öğrenciye eşit imkan sunulacak. Böylece ailelerin yükü hafifletilirken, öğrencilerin eğitime odaklanması sağlanacak.

GELECEĞİN MASTERCHEF’LERİ KIRŞEHİR’DEN ÇIKACAK

Başarıları ve kazandığı ödüllerle öne çıkan TOKİ Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Müdürü Esa Şahin, Türkiye’de yiyecek içecek hizmetleri alanında bünyesinde ortaokul açan ilk kurum olduklarını belirterek, Kırşehir’de bölgenin çocuklarına yönelik özel bir sınıfla eğitim sürecini başlatacaklarını açıkladı.

Müdür Şahin, öğrencilerin barınma, yemek, ulaşım ve kıyafet ihtiyaçlarının okul tarafından karşılanacağını vurgulayarak, aşçılık ve gastronomi alanına ilgi duyan çocukları geleceğin usta şefleri olarak yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

TOKİ Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Esa Şahin, “Türkiye’de yiyecek içecek hizmetleri alanında bünyesinde ilk ortaokul bulunduran bir okuluz. Mesleki teknik eğitimin en önemli sorunlarından bir tanesi ortaokuldaki öğrencileri yönlendirmede büyük sıkıntı çekiyorduk. Ama artık kendi ortaokul öğrencimizi kendimiz yetiştireceğiz. 'Ağaç yaşken eğilir' sözünü bizzat uygulayacağız.

1 sınıf olarak düşünüldü. Tamamen bölgemizin çocuklarından oluşan bir ortaokulumun olacak. Öğrencilerimizin barınma, yeme, içme ve ulaşım hizmetlerini, kılık kıyafet hizmetlerinde elimizden geldiği kadar destek olmaya çalışacağız. Biz normal lise öğrencilerimizin iş kıyafetlerini karşılıyoruz.

Ortaokul öğrencilerimizin de karşılayacağız. Öğle yemeklerini çocuklarımız pansiyonda yiyecekler. Eğer Kırşehir’de benim evladım, benim kızım, benim oğlum bu işe çok yatkın özellikle aşçılığa, gastronomiye çok yatkın diyorsa geleceğin masterchefleri için biz hazırız. Buradayız.

Emeğimizi de esirgemeyeceğimizi bütün Kırşehir bilir. Evlatlarımıza talibiz. Çok güzel bir ortaokulumuz olacak. Velilerimizi okulumuza davet ediyoruz. Velilerimiz gelsinler okulumuzu görsünler, baksınlar. Sonra kararlarını versinler” dedi.

ŞAHİN’DEN HER DURUMDA GEREKLİ BİR MESLEK ALANI VURGUSU

Müdür Esa Şahin, okulun 200 kişilik lise, 120 kişilik ortaokul kapasitesiyle eğitim vereceğini belirterek, yiyecek içecek hizmetleri alanında öğrenci yetiştirmenin önemine dikkat çekti. Şahin, “Okulumuz lise olarak 200 kapasiteli bir lise. 180 kişilik kapasiteli bir pansiyonumuz var. 60 kız, 120 erkek. Ortaokulumuzda 120 kişilik. Birer şube olarak öğrenci alacağız. Seçilmiş öğrenci alacağız.

Biz bu sene onayımız geç çıktığı için çok fazla sahaya inemedik ama emin olun seneye bütün ilkokulların son sınıflarını tek tek ziyaret edeceğiz, velileri okulumuza davet edeceğiz. Çünkü bizim okul yiyecek içecek hizmetleri alanında bünyesinde bulunduran bir okul. İnsan yaşadığı sürece yiyecek lazım. Düğünde lazım. Allah göstermesin ölümde lazım. Afette lazım. Felakette lazım.

Biz 6 Şubat’ta bunu meyvelerini yedik. Rabbim nasip etti gittik. Deprem bölgesinde 4 ay kadar hizmet ettik. Biz bunu bu branşa borçluyuz. Öğrencilerimizde bizimle beraber hem okulda hem pansiyonda felaket süresinde, deprem süresinde her türlü fedakarlıkları yaptılar, gayret göstermeye çalıştılar, emeklerini esirgemediler” ifadesini kullandı.

OKUL MEZUNLARINA BELGELİ GELECEK

TOKİ Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Esa Şahin, okulun ders profilinin farklı olduğunu belirterek, öğrencilerin 9. sınıftan itibaren mutfakta uygulamalı eğitim aldığını söyledi. Şahin, yemeklerin hazırlanışından servisine kadar her sürecin bizzat öğrenildiğini, öğrencilerin kendi bahçelerinde yetiştirdikleri organik ürünleri de eğitimde kullandıklarını ifade etti.

“Çocuklar mesleği bizzat mutfakta öğreniyorlar” diyen Müdür Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

“Öğrencilerimiz bütün güzellikleri renkleri okulumuzda bulma imkanı buluyorlar. Her türlü yemeğin yapılışını, hazırlanışını, servisini bizzat ortamında öğreniyorlar. Hem de kendi bahçelerinde yetiştirdikleri organik ürünlerle birlikte.

Mezun olunca yanların hem iş yeri açma belgesi var, hem ustalık belgesi var. Usta öğreticilik belgesi ile mezun oluyorlar. Girişimcilik anlamında da Kırşehir’e büyük katkı sağlayacak bir potansiyelimiz var.

İnşallah ortaokul öğrencilerimizde ortaokulun üzerinde lise eğitimini de burada alarak bu ruha farklı bir güzellik katacaklardır.”