Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde, halk arasında ‘yer muzu’ olarak bilinen ve 2020 yılında coğrafi işaret tesciliyle tescillenen ‘Bağrıbütün Kavunu’nda hasat dönemi başladı.
Aydıncık bölgesine özgü bağrıbütün kavunu, kendine has aroması ve tadıyla tüketicilerin ilgisini çekiyor. Tane fiyatı 35 ila 40 lira arasında değişen kavun, yalnızca yerel pazarlarda değil; İstanbul, Ankara, İzmir ve Manisa başta olmak üzere Türkiye’nin farklı illerine gönderilerek geniş bir alıcı kitlesine ulaşıyor.
4 YIL İNCELENDİ, COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN OLDU
Erol Gürgen, Bağrıbütün tohumunun başka lokasyonlara götürüldüğünde normal kavuna dönüştüğünü ve bu özelliğinden dolayı coğrafi işaret tescili aldığını ifade etti. Gürgen, “Bu bağrıbütün dediğimiz yöremize özgü endemik bir kavun. İçinden çekirdekleri bütün çıktığı için bağrı bütün diyoruz.
Diğer yöresel anlamı ‘yer muzu’ olarak adlandırılıyor. Hem tadından hem de aromasından hem de şeklinden ve renginden ‘yer muzu’ olarak adlandırıyoruz. Her dönem daha fazla etkiliyor ama bu sene iklim şartlarından dolayı verim çok az. Yoksa her sene ekimi artıyor, çünkü talep çok fazla” dedi.
Bağrıbütün kavununun 4 yıl süren inceleme sonunda 2020 yılında coğrafi işaret ile tescillendiğini belirten Gürgen, "Coğrafi işaret tescili aldıktan sonra da zaten talep arttığı için dönüm ekimleri de arttı ama bu yıl iklim şartları el vermedi şu anda verim yarı yarıya azaldı.
Çünkü güneşin zaman zaman olmaması çıkınca da çok fazla yakmasından dolayı ürünler de azalma var. Birçok yerde 4 yıl boyunca incelendi coğrafi işaret tescili verilmesi için Eskişehir’de Edirne’de ve birçok ilde birkaç yerde yöresel olarak rastlandı ama DNA’sı tamamen Aydıncık olarak, bozulmamış olarak tescillendi. Buradan alınan tohumlar başka yere götürüldüğünde normal Kavuna dönüşüyor coğrafi tescil vermesinin sebebi de budur" diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN BİR ÇOK YERİNE GÖNDERİLİYOR
Üretici Sinan Ünal, hava şartlarından dolayı ürününde yarı yarıya kayıp olduğunu ifade etti. Türkiye’nin farklı yerlerine ürünü gönderdiğini belirten Ünal, “8 dönüm ektim. 8 dönümün 4 dönümü hiç olmadı. Yaklaşıp maliyetim 20-25 bin lira toplam kazanacağım para 40 bin TL civarında. Bağrıbütünün bir tanesini 20-25 liraya mal oluyor 35 veya 40 liraya satıyorum.
Aydıncık merkezden Türkiye’nin çoğu yerine gönderiyorum. Bu sene İstanbul, Ankara, İzmir, Manisa Türkiye’nin birçok yerine gönderdim. Tek sıkıntımız kargoyla gitmiyor. Hasadı günlük yapıyoruz, altı dönüm yerden günlük 50 veya 100 adet topluyoruz” dedi.
Görünüşü kavunu, tadı ise muzu andıran bağrıbütün kavunu; kendine özgü kokusu ve aromasıyla yoğun ilgi görüyor.