Kırşehir’de yaz aylarının gelmesiyle birlikte açıkta satılan dondurmaların saklama koşulları kritik bir hale geliyor. Dondurmanın eriyip tekrar dondurulması, bakterilerin çoğalmasına neden olarak gıda zehirlenmesi riskini artırıyor. Tüketicilerin satın aldıkları dondurmanın kıvamı ve üzerinde oluşan buz kristalleri, ürünün bozulup bozulmadığına dair önemli göstergeler arasında yer alıyor. Uygun sıcaklıkta muhafaza edilmeyen dondurmalar, özellikle çocuklar ve bağışıklığı düşük bireylerde sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Serinlemek Isterken Sağlığınızdan Olmayın! 1

Bal tüketiminde sınırı aşmak tehlike saçıyor
Bal tüketiminde sınırı aşmak tehlike saçıyor
İçeriği Görüntüle

HİJYEN KURALLARI VE SATIŞ NOKTALARINDAKİ RİSKLER

Kırşehir’de açık dondurma satış noktalarının hijyen sertifikalarının bulunup bulunmadığına dikkat etmek gerekiyor. Satıcıların eldiven, bone gibi koruyucu ekipman kullanması, dondurma kepçelerinin temiz su içinde muhafaza edilmesi gibi uygulamalar güvenilirliğin göstergesi sayılıyor. Ürünlerin toz, sinek ve doğrudan güneş ışığı gibi etkenlerden korunması sağlanmazsa, dondurmanın mikrop kapma ihtimali artıyor. Açık dondurma satış noktalarındaki bu eksiklikler, halk sağlığı açısından büyük tehlike yaratıyor.

İÇERİKTE KULLANILAN KATKI MADDELERİNE DİKKAT

Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, özellikle çocuklar için alınan dondurmaların içeriğine büyük önem verilmesi gerektiğini belirtti.İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, renklendirici, aroma verici ve koruyucu gibi katkı maddelerinin aşırı kullanımı, alerjik reaksiyonları tetiklediği ,doğal meyve içerikli ve şeker oranı dengeli dondurmalar, tercih edilmesi gereken sağlıklı seçenekler arasında bulunuyor.

KIRŞEHİR’DE DENETİMLER SIKLAŞTIRILDI

Yaz aylarının başlamasıyla Kırşehir’de açık dondurma satış noktalarına yönelik denetimler artırıldı. Ruhsatsız satış yapan işletmeler hakkında yasal işlemler başlatılırken, tüketicilere aldıkları ürünün güvenliğinden emin olmaları ve işletmelerden ürünle ilgili bilgi talep etmeleri tavsiye ediliyor. Ayrıca şikâyetlerin Alo 174 Gıda Hattı’na bildirilmesi gerektiği hatırlatılıyor.

GÜVENLİ TÜKETİM İÇİN BİLİNÇLİ TERCİH ZORUNLU

Kırşehir’de sıcak havalarda dondurma tüketirken sadece lezzete değil, ürünün hijyen ve saklama koşullarına da dikkat edilmesi büyük önem taşıyor. Hijyenik ortamda üretilip doğru sıcaklıkta muhafaza edilen dondurmalar, sağlık açısından daha güvenilir seçenekler sunuyor. Vatandaşların açıkta satılan ürünleri seçerken daha bilinçli davranması gerekiyor.

Muhabir: SEDANUR ASAN