Kırşehir Cumhuriyet İlkokulu Anasınıfı öğrencileri, Kasım ayından bu yana sürdürdükleri ‘Değişen Çocuk, Değişen Dünya’ Projesi kapsamında geri dönüşüm ve çevre bilinci temalı etkinliklerle hem öğrendiler hem de farkındalık oluşturdular.
Cumhuriyet İlkokulu Anasınıfı öğrencilerinin yürüttüğü ‘Değişen Çocuk, Değişen Dünya’ Projesi, doğa sevgisini erken yaşta aşılamayı hedeflediler. Kırşehir Cumhuriyet İlkokulu Anasınıfında başlatılan ve Kasım ayından bu yana devam eden proje kapsamında minikler; sürdürülebilirlik, geri dönüşüm ve çevre koruma gibi konularda uygulamalı eğitimler aldı, etkinlikler gerçekleştirdi. Proje, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ve TEMA Vakfı'nın akademik ve çevresel desteğiyle şekillendirildi.
GIDA PAZARINDA DOĞAYA DOKUNAN ÜRÜNLER
Projenin finali bugün Kırşehir Vali Yardımcısı Alper Balcı, Kırşehir İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Gülşen, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katılımı ile gerçekleştirildi. Final programı kapsamında okul bahçesinde kurulan Gıda Pazarı'nda minik öğrenciler, kendi elleriyle hazırladıkları geri dönüştürülmüş ürünleri ve sağlıklı atıştırmalıkları sergiledi.
Rengârenk şef şapkalarıyla Gıda Pazarı’nda stant başına geçen çocuklar, hem ürünleri tanıttı, hem doğa sevgisini pekiştirdi, hem de sağlıklı atıştırmalıkların satışını yaptı. Gıda pazarını gezen Vali Yardımcısı Alper Balcı, Milli Eğitim Müdür Yasin Gülşen sağlıklı atıştırmalıklardan alarak projeye destek verdiler. Pazarda elde edilen tüm gelir TEMA Vakfı’na bağışlandı. Bu gelirle TEMA, öğrencilerin adına fidan dikimi yaparak doğaya kalıcı bir iz bırakacak.
GÜLŞEN, KIRŞEHİR’İN SORUMLULUK PROJELERİNDE DE MARKA ŞEHİR HALİNE GELMESİ ÇALIŞMALAR YAPTIKLARINI BELİRTTİ
Final programında konuşan Kırşehir İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Gülşen, “Eğitimde marka kent olan Kırşehirimiz bundan sonraki süreçte sosyal sorumluluk projelerinde de bir marka şehir haline gelmesi için bugün bu olayın kahramanlarının ön ayaklarını ve ilk adımını atan değerli kahramanlar ile birlikteyiz. Evet ‘Değişen Çocuk Değişen Dünya’ sloganıyla başlayan projemiz Kasım ayından bu zamana gençlerini faaliyetlerle hizmet vermekte. Ahi Evran Üniversitemiz, TEMA Vakfı ve Cumhuriyet İlkokulumuzun ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında biz bu geleceğimiz olan yavrularımıza, evlatlarımıza birlikte neler yapıyoruz?
Bir çevre bile yine aşlamaya çalışıyoruz. İki sürdürülebilirliği sağlamaya çalışıyoruz. Üç daha yaşanabilir bir dünyayı bizden sonraki nesillere bırakabilmek biz büyüdüğümüzde de daha yaşanabilir bir coğrafyada yaşayabilmek için çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar doğrultusunda bugün artık final günündeyiz. Final gününde gelene kadar yapmış olduğunuz etkinlikleri, geri dönüşümle ilgili ortaya koymuş olduğum ürünleri, bugün büyüklerimize sergiliyoruz. Bugün sadece bununla da yetinmiyoruz. TEMA Vakfı işbirliği içerisinde her zaman bahsetmiş olduğunuz gibi Kırşehir'de velilerimizin eğitiminde çok kıymetli bir yeri var. Velilerimiz bu alanda da bizlerle birlikteler. Kendi hazırlamış oldukları ürünlerle birlikte bugün burada bir kermes gerçekleşiyor. Kermeste elde edilen gelirlerle hemen proje entegre olacak vaziyette TEMA Vakfı’na bağışlarımızı yapıyoruz. TEMA Vakfı’da burada elde eden gelirle bizim adımıza ama daha ziyade artık dünya çocukları adına ağaçlar dikiyor.
Daha yaşanabilir bir dünyayı bizleri oluşturmak için bizlerle birlikte ortak çalışma sergiliyor. Bu projenin Kasım ayından bu zamana kadar sürdürülen, yoğun, etkili güzel alanında projenin mimari öğretmenimize ama hem projemizin hem bundan sonraki yaşanabilir dünyamızın mimarı değerli çocuklarımıza Cumhuriyeti İlkokulumuzun idarecilerine ortaklığından dolayı Ahi Evran Üniversitemize yine TEMA Vakfı’na teşekkür ediyoruz.
Hedefimiz bundan sonrası için bugünden daha yaşanabilir bir coğrafyayı bizden sonraki nesillere emanet edebilmek” dedi.
ARSLAN, “PROJEMİZDEKİ AMAÇ, ÖĞRENCİLERE ÇEVRE, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE SIFIR ATIK AŞILAMAK”
Proje kapsamında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren proje kurucusu Cumhuriyet İlkokulu Anasınıfı Öğretmeni Fırat Arslan, “Bugün burada ‘Değişen Çocuk Değişen Dünya’ okul projemizin finalini yapıyoruz. Bu projemiz çevre sürdürülebilirlik ve sıfır atık üzerine bir proje. Çocuklarla Kasım ayından beri her hafta sürdürülebilirlik, çevre, geri dönüşüm adında farklı etkinlikler yaparak çocuklara çevre bilinci kazandırmaya çalıştık. Ahi Evran Üniversitesi ve TEMA Vakfı bu projede bize destek oldu. Ahi Evran Üniversitesi'nde Doç. Dr. Şule Alıcı hocamızın aynı şekilde bizlere çok destekleri oldu. Bu projede çocuklara doğayı korumayı, çevreyi korumayı doğadaki hayvanlara daha güzel daha yaşayabilecekleri bir ortam sağlamayı, çöpleri, çöp-atık şeklinde öğretmeyi amaçlayarak yola çıktık. Bu şekilde yaptığımız projenin finalinde de en son olarak ailelerimizin destekleriyle bir kermes oluşturduk. Orada hem kermesimiz hem sergimiz oluşacak. Hem de TEMA Vakfı’nın bir stantı var. TEMA Vakfı burada aynı zamanda velilere, ailelere, çocuklara bilgilendirmelerde bulunacak çevreyle alakalı. En sonda burada almış olduğumuz kazanmış olduğumuz paralarla da TEMA Vakfı’na bir bağışta bulunacağız. Bulunacağımız bağışla TEMA okulumuzdaki çocuklarımız adına bizlere bir koru oluşturacaklar ve bu koruyla da çevremizi daha güzelleştirmeyi amaçlıyoruz. Buradan TEMA Vakfı İl Temsilcisi Timuçin Tokmakçı’ya projede desteği sunan Ahi Evran Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şule Alıcı hocamıza ve diğer tüm bu projede desteklerini sunan tüm arkadaşlara müdürlerimize teşekkür ediyoruz” ifadesini kullandı.
ALICI, “UZUN SOLUKLU BİR PROJE OLDU”
Projeye destek veren Ahi Evran Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Şule Alıcı’da çalışamalara destek vermekten dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Öncelikle bugün burada olduğunuz için çok mutluyum. Öncelikle Fırat hocam, Yasemin hocam ikisi bir bize geldiklerinde çok heyecanlılardı. Böyle bir proje yapsak nasıl olur diye. Bende sürdürülebilirlik alanında çalışıyordum. Dedim ki çok güzel olur. Kasımdan bu yanan uzun soluklu bir proje oldu. Kapanışta bugün oldu. Öğrencilerimin de desteği var. Hem hocalarımın da çok büyük destekleri var. Güzel bir gün olmasını diliyorum” dedi.