Kırşehir TOKİ Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenciler, yiyecek-içecek hizmetleri ve konaklama alanında üretimden tüketime kadar her adımı öğreniyor. Seralarda ve bahçelerde yetiştirilen sebzelerle, hem okulun ihtiyaçları karşılanıyor hem de öğrenciler üretim süreçlerini deneyimleyerek öğreniyor.
Kırşehir’de öğrenciler, mesleki eğitimlerini sıradan sınıf derslerinden çıkarıp seralara taşıyor. Domatesten kabağa, fasulyeden bal kabağına kadar kendi sebzelerini yetiştiriyor, ürettikleri ürünleri hem okulda hem de pansiyondaki arkadaşlarının sofrasına taşıyorlar.
Üretim sürecini deneyimleyerek öğrenen gençler, tüketim odaklı bir toplum yerine üretim kültürünü yaşamaya başlıyor.Kırşehir TOKİ Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Esa Şahin, okulun yiyecek-içecek hizmetleri ve konaklama seyahat hizmetleri alanında açıklama yaparak, öğrencilerin üretim süreçlerini hakkında bilgi verdi.
HEM SERADA HEM DE AÇIK ALANDA ÜRETİM
Okul Müdürü Şahin, bu yıl dondan dolayı meyve üretiminin olmadığını ancak sebze üretiminin serada ve açık havada devam ettiğini söyledi.
Öğrencilerin, domates, biber, patlıcan, kabak, kavun, karpuz, fasulye, mısır, bamya, lahana gibi Kırşehir’in coğrafyasında yetişebilen tüm ürünleri ürettiğini belirten Şahin, öğrencilerin üretim süreçlerini deneyimleme fırsatı bulduğunu ifade etti.
ÜRETİMDEN TÜKETİME MESLEKİ EĞİTİM
Serada ve bahçede yetiştirilen sebzelerin, okulun yiyecek-içecek bölümü ve pansiyondaki öğrenciler için kullanıldığını belirten Şahin, tüketim kültüründen üretim kültürüne geçtiklere dikkat çekti.
TOKİ Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Müdürü Esa Şahin, “Okulumuz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde yiyecek-içecek hizmetleriyle konaklama seyahat hizmetleri alanı bulunan bir okul. Yiyecek-içecek hizmetleri alanının ihtiyacı olan sebze-meyve üretimini biz okulumuzdan karşılıyoruz. Bu sene dondan dolayı meyve üretimi olmadı ama sebzelerimiz hem baharın serada normalde açık havada her türlü ihtiyacını karşılayacak şekilde ziraatını yapıyoruz.
Domates, biber, patlıcan, kabak, kavun, karpuz, fasulye, mısır, bamya, lahana vb. coğrafyamızda ne yetişiyorsa yetiştirmeye çalışıyoruz. Çocuklar bunları yaparken nasıl yetiştirildiğini, hazırlandığını da bilerek, öğrenerek yapıyorlar.
Tüketim toplumundan üretim toplumuna katkı sağlamak için el birliğiyle öğrenciye öğretme çalışanlarla beraber gastronomi seramızı işletmeye çalışıyoruz. Yatılı kalan öğrencilerimiz var onların ihtiyacı olan sebzelerin çoğunu kendi seramızda, bahçemizde yetiştiriyoruz. Yıl başına kadar kendi ürettiğimiz ürünlerle onlara yemek yapıyoruz.Balkabaklarımızı hem yiyecek-içecek bölümümüzdeki öğrencilerin kullanımına hem de pansiyondaki öğrencilerimizin tatlıları için kullanıyoruz.
Bu sene okulumuzun bünyesinde yiyecek-içecek alanıyla birlikte ortaokul açacağız. İnşallah ortaokul öğrencilerimizle birlikte bu üretim gençliğini daha alt seviyelere düşürmeye çalışacağız” diye konuştu.