Tarih boyunca toplumlar doğada bulunan bitki ve meyvelerin sağladığı yararlardan birbirinden farklı yöntemlerle faydalanmıştır. Geçmişten günümüze kullanımı süregelen bitki çayları da doğanın sağladığı faydalardan yararlanmanın bir yöntemidir. Pek çok bitki çayı gibi dut kurusu çayı da sağlığa birçok yarar sağlar. Kırşehir de bahçelerinde dut ağacı olanlar kışa kendileri hazırlıyor yaz sıcağında dutları. Olmayanlar ise aktarlardan temin ediyor. Evde kısa bir sürede hazırlayabileceğiniz dut kurusu çayı pek çok faydaya sahiptir. Peki, dut kurusu çayı nasıl hazırlanır?

Dut kurusu çayı hazırlamak için gerekli malzemeler:
1 su bardağı su
1,5 yemek kaşığı kuru dut
Dut kurusu çayı nasıl demlenir?
Demliğe bir su bardağı su ve 1,5 yemek kaşığı kuru dutu ekleyin.
Ateşi açıp 3 dakika kadar karışımı kaynatın.
Kaynayan çayı 5 dakika demleyin.
Demlenen çayı süzerek servis edebilirsiniz.
Daha tatlı bir çay istiyorsanız süzmeden de tüketebilirsiniz.

Peki demlenen bu çayın vücudumuza faydaları nelerdir?
- İçerdiği demir sayesinde kalp sağlığını korumaya yardımcıdır.
- Kan basıncını dengelemekte yardımcı görev alır ve kansızlık sorununu büyük ölçüde ortadan kaldırır.
- Vücuttaki şekeri dengelediğinden diyabet hastalığı tedavisinde büyük bir rol oynar.
- Bağırsağın işlevini düzenler.
- İçerdiği yüksek oranda C vitamini sayesinde soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların tedavisinde destekleyicidir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek oluşabilecek hastalıklara karşı korur.
- Cildin nemlenmesi ve gençleşmesi bakımından oldukça önemli bir yeri vardır.
- Bebeklerde oluşan alerjen durumlarda 6. aydan sonra dut verilir fakat bu durum öncesinde mutlaka doktora danışılmalıdır.
- Anne sütünün artmasını sağlar ancak hamile ve emziren anneler bitki çayı tüketimi için doktora başvurmalıdır.
- Midenin işlevini düzenleyerek sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
- Soğuk algınlığı hastalıklarında öksürüğü engeller.
- Diş eti rahatsızlıklarını rahatlatır.
- Karaciğeri güçlendirir.
- Fazla kilolardan sağlıklı olarak kurtulmaya yardımcıdır, kalori değerinin düşüklüğünden dolayı diyet listelerine sıklıkla eklenir.
- Sindirim sistemini düzenler ve sindirim şikayetlerini büyük ölçüde en aza indirir.
- İçerisinde bulunan A vitamini sayesinde göz sağlığını korur.