Kırşehir’in tarihi Uzun Çarşısı’nda yer alan Başkan Bıçak dükkânı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde en yoğun günlerinden birini yaşıyor. Dükkânın sahibi Mesut Özbay, hem farklı kullanım alanlarına uygun bıçakların satışını yapıyor hem de Kırşehir’de yalnızca kendisinin uyguladığı 7 aşamalı bıçak bileme yöntemiyle hizmet sunuyor.
GECE GEÇ SAATLERE KADAR BİLEME MESAİSİ
Kurban ibadetini yerine getirecek vatandaşlar, evde bulunan körelmiş bıçaklarını bilemek veya yenisini almak üzere çarşının yolunu tuttu. Mesut Özbay, artan taleple birlikte gece geç saatlere kadar mesai harcadığını belirtti. Bıçak bileme işleminin ücretinin 30 TL olduğunu aktaran Özbay, işlerin yoğunlaşması nedeniyle müşterilerden erken gelmelerini istediklerini ancak gecikenlerin sayısının fazla olduğunu söyledi.
KIRŞEHİR’DE BİR İLK: 7 AŞAMALI BİLEME TEKNİĞİ
Mesut Özbay tarafından geliştirilen 7 aşamalı bileme yöntemi, Türkiye genelinde benzeri olmayan bir teknikle gerçekleştiriliyor. Bu yöntemde, ilk olarak 45 kumluk zımpara, ardından 300 kumluk kırmızı zımpara, skoç skoru, ince ve kalın kılav, çapakları alacak özel zımpara ve son olarak suya basılı bileme ile işlem tamamlanıyor. Tüm bu aşamalarda bıçağın ısınmaması ve kesici yüzeyinin düzgün biçimde açılması sağlanıyor.
15 BİN BICAĞA ULAŞAN REKOR
Başkan Bıçak, kuruluşundan bu yana her yıl artan taleple büyüme gösterdi. İlk yıl 3 bin, sonraki yıl 8 bin, geçen yıl ise 15 bin bıçak bileme işlemine ulaştığını söyleyen Özbay, " Bu sayı, Türkiye’deki bıçak bileme alanında rekor olarak kayıtlara geçti. Kasaplar, kesimhaneler, manavlar ve marketlerin yanı sıra bireysel müşteriler de Özbay’ın yöntemini tercih ediyor." dedi.
“KULLANIRKEN DİKKAT EDİN” UYARISI
Bıçağın bileme işleminin ustalık gerektirdiğini vurgulayan Özbay, yanlış yöntemlerle yapılan bilemelerin bıçaklara zarar verebileceğini ifade etti. Özellikle keskinliğin en üst düzeye çıkarıldığı 7 aşamalı süreçten geçen bıçaklar için “Bu bıçaklar acımasız keser” diyerek, kullanıcıların dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.