Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, küresel kuraklık tehdidine karşı tarımsal üretim sahasında önemli bir uygulama süreci yürütüyor. Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yürütülen çalışmalarla, bölgeye uygun buğday çeşitleri belirleniyor, denemeler sonucunda başarılı olan tohumlar üretime kazandırılıyor.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ) Ziraat Fakültesi, öğrencilerinin uygulamalı eğitim ihtiyaçlarını karşılamak, akademik araştırmalara Ar-Ge desteği sunmak ve tarımsal üretim faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla kurulan ‘Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’ ile hem Kırşehir’e hem de bölge ve ülke çapında önemli örnek çalışmalara imza atıyor.

Bayraktar 2000 Ile Kırşehir’de Kuraklık Engeli Aşılıyor

Üniversitenin tarıma ayrılan arazilerinde yetiştirilecek ürünler, daha önce bölgenin ekolojik koşullarına uygun çeşitlerin tespiti için gerçekleştirilen Ar-Ge projeleri doğrultusunda seçilmekte ve başarılı bulunan çeşitler üretim programına dahil ediliyor. Bu yıl ise ‘Bayraktar 2000’ buğday çeşidi üretim alanlarında ekilerek yetiştirildi.

KURAKLIKTA DOĞRU ÇEŞİT SEÇİMİ KIRŞEHİR’DE VERİMİ ARTIRIYOR

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Çınar, bölgenin bu yıl uzun yıllara dayanan iklim ortalamalarına göre %45 oranında daha az yağış aldığını, bunun ise ciddi bir kuraklığa neden olduğunu belirtti.

Fen-Edebiyat Fakültesi’nden inovatif adımlar
Fen-Edebiyat Fakültesi’nden inovatif adımlar
İçeriği Görüntüle

Bayraktar 2000 Ile Kırşehir’de Kuraklık Engeli Aşılıyor3

Özellikle bu tür aşırı kurak dönemlerde uygun ürün çeşidi seçiminin önemli bir rol oynadığını vurgulayan Dekan Çınar, üniversitenin tarımsal uygulama ve araştırma merkezinde yetiştirilen Bayraktar 2000 buğday çeşidinin dekarda ortalama 200-220 kilogram verimle bölge ortalamasını aşan sonuçlar verdiğini ifade etti.

Bölgede dekara 50 ile 120 kilogram arasında ürün alan çiftçilerin bulunduğuna dikkat çeken Ziraat Fakültesi Dekanı Çınar, “Üniversitemizde bilimin ışığında uygulanan kuru tarım teknikleri ve bölge koşullarına uygun doğru çeşit seçimi ile kuraklığın etkisinin azaltılabileceği gösterilmiştir” dedi.

Bayraktar 2000 Ile Kırşehir’de Kuraklık Engeli Aşılıyor1KARAHOCAGİL’DEN KURAKLIKLA MÜCADELEDE AR-GE ÇALIŞMALARI VE GIDA GÜVENLİĞİ VURGUSU

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, kuraklığın tarım alanlarını ve tarımsal üretimi tehdit eden küresel ve çevresel bir problem olduğuna dikkat çekti.

Bu soruna karşı verilen mücadelenin önemine dikkat çeken Karahocagil, Ziraat Fakültesi akademisyenlerinin kuraklığın etkilerini azaltmaya yönelik yoğun Ar-Ge faaliyetleri yürüttüğünü söyledi.

Rektör Karahocagil, “Ziraat Fakültemizin değerli akademisyenleri, kuraklığın etkisinin azaltılmasına yönelik çeşitli Ar-Ge çalışmaları yürütmektedirler; nitekim bölgemiz kurak koşullarına uygun yetiştirilebilecek çeşitlerin belirlenmesi araştırması sonunda belirlenen Bayraktar 2000 çeşidinin bugün olumlu etkilerini hep beraber görüyoruz” dedi.

Gıda arz güvenliğinin önemli olduğunu, bugün bu konunun uluslararası bir mesele olduğunu ve bu alandaki çalışmaların ülkemiz tarımı için hayati önem taşıdığına dikkat çeken Rektör Karahocagil, Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin yürüttüğü çalışmalara başarılar dileyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: BURCU ÖZTÜRK